Skoči na glavno vsebino

Le kdo ne pozna navihane pegaste deklice z dvema poskočnima kitkama, ki nosi ime Pika Nogavička? Ne boste verjeli, ampak v petek, 25. februarja 2022, smo na Osnovni šoli Adama Bohoriča Brestanica opazili kar precej takšnih nagajivih deklic v pisanih nogavicah, s pegicami, kitkami in z nasmehom na obrazu.

Konec januarja letos smo obeležili 20. obletnico smrti svetovno znane švedske pisateljice, Pikine »mame«, Astrid Lindgren, zato smo se na naši šoli odločili, da ji bomo posvetili tokratni kulturni dan. Po šoli so se poleg Pike Nogavičke, po kateri je pisateljica najbolj znana, sprehajali tudi gusarji in pirati, opazili pa smo tudi opico Ficka in konja, ki sta kukala izza omare. Učenci so uživali v sproščenem pravljičnem vzdušju ter krofih in ostalih pustnih dobrotah.

Naši najmlajši, učenci 1., 2. in 3. razreda, so dan preživeli zelo aktivno. S Piko Nogavičko in z gusarji so se odpravili čez drn in strn na športnem poligonu, nato pa so se posvetili različnim zabavnim dejavnostim – Pikinemu pripovedovanju, športom, Pikinemu spominu ter ustvarjanju Pikinega portreta. Pri tem so bili zelo ustvarjalni, saj so se preizkusili tudi v risanju z usti. Če ste morda opazili gusarje in Pike Nogavičke, ki se sprehajajo po Brestanici, naj vam pojasnimo – to so bili naši učenci, ki so se za zaključek kulturnega dne odpravili še na sprehod in obiskali Termoelektrarno Brestanica.

 

Tudi v višjih razredih smo imeli učenci pester dan. Najprej smo vsi na kratko spoznali pisateljico Astrid Lindgren in zgodbo o tem, kako je nastala njena Pika, nato pa smo se posvetili različnim dejavnostim. Četrtošolci in petošolci so iz kartona izdelali vilo Čira Čara in se preizkusili v dramatiziranju odlomka o Pikinem obisku šole. Tudi šestošolci in sedmošolci so preizkusili svoje igralske sposobnosti in se ob tem dobro zabavali, nekateri pa so se preizkusili tudi v peki palačink in hitrostnem stiskanju limon za limonado, s katero so razveselili prvošolce. Osmošolci in devetošolci so si ogledali film o življenju Astrid Lindgren, ob katerem so spoznavali tudi švedski jezik, nato pa so bolje spoznali še švedsko kulturo, zgodovino in geografijo ter švedske izumitelje.

 

Polni novih spoznanj in pravljičnih vtisov smo se po koncu kulturno preživetega dne odpravili zimskim počitnicam naproti.

 

Novinarji OŠ Adama Bohoriča Brestanica

 

 

 

 

Related Images:

Dostopnost