Skoči na glavno vsebino

V torek, 27. 9. 2022, so  učenci sedmega, osmega in devetega razreda imeli kulturni dan. Najprej so si v Kulturnem domu Krško ogledali film Vesolje med nami, nato pa obiskali Posavski muzej Brežice in spoznali arheologijo ter barok.

Film je slovenski, vsebina pa je primerna predvsem za mlade naše starosti. Govori o petnajstletnem fantu Tobiju, ki je za poletje prišel iz Kanade v Slovenijo, saj ima njegova mami tu umetniško razstavo. Tu spozna kar nekaj mladih njegove starosti, a se ne ujamejo preveč, saj ga zafrkavajo zaradi njegove temne polti. Spozna pa tudi gospoda Hermana, slepega gospoda, ki ga imajo v tisti vasi za čudaka. Takoj se ujameta, saj oba zanima vesolje. Tobi večkrat pride k njemu na obisk in skupaj opazujeta zvezde. Zgodba se vmes tudi zaplete, saj Tobi izve, da sta si njegova mami oče vzela premor in da so vaški fantje gospodu Hermanu razmetali in poškodovali observatorij. A na koncu se vse lepo konča. Tobijeva mami se spet zbliža s Tobijevim očetom, fantje se opravičijo gospodu Hermanu, za povrh pa se Tobi super ujame s punco Tjašo.

Film mi je bil res všeč, tema pa je zelo življenjska, saj mislim, da bi se lahko veliko mladih postavilo v Tobijevo vlogo.

Zoja Požeg Dular, 9.a

 Osmošolci in devetošolci smo si v Posavskem muzeju Brežice ogledali baročne freske na stopnišču ter v kapeli. Ogledali smo si tudi Viteško dvorano. Zanimivo je, kako so se freske ohranile po toliko letih. Zelo podrobno so naslikani bogovi, angeli, zgodbe … V Viteški dvorani je na vsaki steni prikazan en element (zrak, voda, ogenj, zemlja). Poslikal jo je slikar slovenskega rodu Frančišek Karl Remb iz Radovljice. Vodnica nam je pripovedovala o naslikanih podobah ter nas potem peljala še do ponatisnjene Biblije (prevedel Jurij Dalmatin) in do občasne razstave z naslovom Štirje elementi – zrak. Tam smo videli lobanjo in zobe jamskega medveda ter številne druge stvari.

Da bi si muzej pogledali bolj podrobno, bi potrebovali več časa, a mi je bil ogled kljub temu zelo všeč. Tam sem bila prvič in najbolj me je očarala Viteška dvorana in njene freske.

Eva Sluga, 9.b

 V Posavskem muzeju Brežice smo si ogledali predmete, ki so jih našli v kameni in železni dobi: posode, orožje … Vodička nam je razložila, kaj so z njimi počeli in kako so si zgradili in okrasili hiše. Zelo je bilo poučno.

Maja Hriberšek, 7.a in Živa Župevc, 7.b

 

Dan nas je znova spomnil, da že dolgo nismo obiskali kakšne kulturne ustanove. Dobra zgodba in domača pokrajina v filmu sta nas nagovorila, razstave pa ponovno vzbudile zanimanje za zgodovino. Učenci so dobili drugačen vpogled v učno snov in povezali različna znanja.

Milena Žičkar Petan

Related Images:

Dostopnost