Skoči na glavno vsebino

 

Slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga obeležujemo 24. aprila, nas tudi letos spodbuja, da se ozremo na svoje navade in naredimo nekaj dobrega – za okolje, družinski proračun in prihodnost.

 

Odpadna hrana je eden največjih globalnih izzivov. Kar 733 milijonov ljudi po svetu trpi zaradi lakote, a hkrati se skoraj tretjina vse pridelane hrane nikoli ne zaužije. Po ocenah je kar 8–10 % svetovnih emisij toplogrednih plinov povezanih s hrano, ki konča v smeteh. Metan, ki nastaja pri gnitju hrane na odlagališčih, kar 84-krat bolj vpliva na segrevanje ozračja kot ogljikov dioksid.

 

V Sloveniji na leto povprečen prebivalec zavrže 78 kilogramov hrane, pri čemer kar 44 % vse odpadne hrane nastane v gospodinjstvih. To pomeni, da ima prav vsak izmed nas moč, da s preprostimi dejanji naredi razliko.

 

Hranozavest – beseda, ki ima moč

Lani se je ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane rodil pojem hranozavest. Nova beseda ima močan pomen, saj spodbuja zavedanje, kako je hrana dragocena. Hranozavesten posameznik premišljeno kupuje, shranjuje in porablja živila. Upošteva sezonskost, poreklo živil in rok uporabnosti. Hrano pripravlja spoštljivo in zmerno ter zna tudi iz ostankov ustvariti nekaj okusnega.

 

24. april že peto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja odpadne hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer pogosto ostanejo neporabljena.

 

V okviru organizirane šolske prehrane dajemo posebno pozornost odgovornemu odnosu do hrane. Na naši šoli bomo vse dni v letu, še posebej ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane posvetili posebno pozornost.

  • Ozaveščanje učencev o slovenskem dnevu brez zavržene hrane (pouk, ODS, interesne dejavnosti, izbirni predmeti…):
  • MANJŠE PORCIJE
  • POJEM TOLIKO, KOLIKOR VZAMEM
  • PLANIRAJ JEDILNIK TUDI DOMA
  • KUPUJEMO PAMETNO Z NAKUPOVALNIM LISTKOM, primer
  • KUPOVANJE »Ni vse dobro, kar je lepo«
  • POGLEJ ROK TRAJANJA (uporabno DO, uporabno NAJMANJ DO)
  • PRAVILNO SHRANJEVANJE HRANE
  • PRAVILNO SHRANJEVANJE HRANE V HLADILNIKU
  • KUHAJMO Z OSTANKI HRANE
  • OPOMNIK NA TEDENSKEM JEDILNIKU, DA SE POTRUDI ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE
  • 9 NAMIGOV ZA MANJ ODPADNE HRANE
  • KOMPOSTIRAJ
  • DONIRAJ
    • Kultura prehranjevanja pri uživanju šolskih obrokov.
    • Spodbujanje pri šolskih obrokih, da vzamejo toliko hrane, kolikor je pojedo.
    • Spodbujanje učencev, da pojedo šolske obroke brez zavržkov.
    • Celoletno spremljanje količine odpadne hrane v šolski kuhinji.
    • Pogovori z učenci o sestavi šolskih jedilnikov in njihova mnenja (gospodinjstvo, SPH) – sodelovanje pri sestavi šolskih jedilnikov.
    • Ozaveščanje na spletni strani šoli.
    • Promocijski in izobraževalni plakati za šolskih hodnikih.
    • Koristne povezave.

Zmanjšanje izgub hrane in količine odpadne hrane je bistveno za prehod na trajnostne prehranske sisteme. Z ukrepi za preprečevanje odpadne hrane se borimo tudi proti podnebnim spremembam, zagotavljamo več hranljivih živil za prehrano ljudi ter privarčujemo denar podjetjem in gospodinjstvom. Skupaj smo torej odgovorni za to, da zmanjšamo odpadno hrano na ravni potrošnikov. Vključiti je treba akterje na vseh ravneh: vlade, kmete in živilska podjetja, nevladne organizacije, raziskovalne in akademske institucije ter potrošnike.

KORISTNE POVEZAVE:

https://www.nasasuperhrana.si/clanek/raje-kot-v-smeti-pretvorimo-v-nove-jedi/

https://www.nasasuperhrana.si/clanek/kako-ohranimo-sadje-in-zelenjavo-sveze-daljsi-cas/

NIK ŠKRLEC – DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE: https://www.youtube.com/watch?v=dhOf0CvoVvU

PRIPRAVA OBROKOV IZ OSTANKOV HRANE: https://www.youtube.com/watch?v=JvsftN_VeUI

HRANOZAVEST: https://www.youtube.com/watch?v=4yMWr6NpsaA

OKOLJSKA PROBLEMATIKA: https://www.youtube.com/watch?v=HQEtYUCjnvk

SOCIALNI VIDIK: https://www.youtube.com/watch?v=dVmphhzOEUo

KAKO NAČRTOVATI IN KUHATI OBROKE: https://www.youtube.com/watch?v=bN8hUAstuCE

VIR ČLANKA: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/slovenski-dan-brez-zavrzene-hrane-2025/

https://www.nasasuperhrana.si/

SLIKA VIR: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/slovenski-dan-brez-zavrzene-hrane-2025/

Related Images:

Orodna vrstica za dostopnost