TEDEN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2024
Teden slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada RS, bomo od 11. do 17. novembra 2024 obeleževali prvič. Prav tako bo v petek, 15. novembra 2024, tudi letos potekal Tradicionalni slovenski zajtrk. Želimo si ozaveščati o prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, razmisleku o naših prehranjevalnih navadah in o zmanjševanju odpadne hrane.
Tudi letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo za otroke postal poseben praznik. Na naši šoli bomo izvedli veliko promocijskih in izobraževalnih aktivnosti, posvečenih tednu slovenske hrane, vključno s tradicionalnim zajtrkom, ki bo v petek, 15. 11. 2024 ob 7.30 uri v šolski jedilnici s krajšim programom. Postregli bomo z živili lokalnega izvora:
ČRN KRUH – PEKARNA RESNIK
MED – ČEBELAR FRANC BAN
EKO MASLO – MLEKARNA KREPKO
MLEKO – KMETIJA KLJUČEVŠEK
JABOLKO – SADJARSTVO CVAR
Letošnji projekt poteka pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Prejšnja leta smo vsako leto posebej izpostavili eno izmed njegovih sestavin. Letos pa enakomerno izpostavljamo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje – vseh pet sestavin, ki jih za zajtrk ponujamo že od samega začetka tega projekta.
V lanskem letu je bila pripravljena publikacija »Recepti z okusi Slovenije«, ki vam je na razpolago na spodnji povezavi in jo lahko uporabite tudi v domači kuhinji,
Teden slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk smo obeležili z naslednjimi aktivnostmi:
- Izvedba oddelčnih skupnosti na temo projekta – interna PPT predstavitev (lokalna hrana, ekološka hrana, uravnotežena prehrana, zajtrkovanje in pomen zajtrka, kulturno uživanje hrane, higiena rok, tradicionalne jedi, kranjska čebela, kmetijstvo,…).
- Zajtrk – pomemben obrok dneva – tematika pogovora pri oddelčnih skupnostih.
- Izdelava izobraževalnih plakatov – tradicionalne slovenske jedi, prednosti lokalne hrane, zmanjševanje odpadne hrane.
- Kuharske delavnice v povezavi s Šolsko shemo sadja, zelenjave in mleka.
- Različne športne aktivnosti.
- Dejavnosti v povezavi z Eko šolo, Zdravo šolo.
- Izvedba predavanj s sodelovanjem KGZS – Zavod Novo mesto: prednosti lokalne oziroma slovenske hrane, razmislek o naših prehranjevalnih navadah in o zmanjševanju odpadne hrane.
- Naravoslovni dan: 1 – 3. razred
- Manjša embalaža – več odpadkov – ločevanje/recikliranje.
- Pomen kmetov in čebelarjev.
- Obisk kmetije, čebelarske delavnice – v oktobru 2024 prva triada v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Senovo.
- Obisk kuhinje in pogovor s kuharji.
- Likovna delavnica v OPB – ju – izdelava čebelic z lepimi mislimi, reki.
- Sodelovanje s Čebelarsko Zvezo Slovenije s petjem pesmi.
- Nakup medu pri lokalnem čebelarju.
- Nakup slovenskega EKO masla.
- Izobraževalne vsebine na temo kisle repe in kislega zelja.
- Poudarek na zajtrkovanju in izobraževalne vsebine.
- Raztava likovnih izdelkov.
- Ples in petje ob pesmicah: Zum, zum, zum; Čebelice (Čuki), Čebelar, Leti moja čebelica
- Ogled oddaje Ribič Pepe – posebna oddaja za TSZ
- Poslušanje izjave gospe Ančke Gošnik Godec – pomen kruha včasih.
- Branje pravljic
- V vrtcu peka kruha, ustvarjanje, spoznavanje pomena čebel, rajanje.
- Predstavitev projekta na šolski spletni strani in obvestilo vsem staršem.
- Izvedba tradicionalnega slovenskega zajtrka s krajšim programom (pevski zbor??, nagovor o namenu projekta, dekoracija miz).
- Izvedba tradicionalnega slovenskega kosila, recepti povzeti iz publikacije Recepti z okusi Slovenije –pečena prosena kaša s sadjem in medom.
TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2023
Tudi letos smo na tretji petek v novembru, 17. 11. 2023, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Naša šola se je letos pridružila vseslovenski akciji priprave tradicionalnega slovenskega kosila.
Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je
»Kruh za zajtrk – super dan!«.
Dejavnosti, ki smo jih izvedli na naši šoli, v povezavi s projektom:
- Izvedba oddelčnih skupnosti na temo projekta – interna PPT predstavitev (lokalna hrana, ekološka hrana, uravnotežena prehrana, zajtrkovanje in pomen zajtrka, kulturno uživanje hrane, higiena rok, tradicionalne jedi, kranjska čebela, kmetijstvo,…).
- Kruh – pomembno živilo in njegove lastnosti.
- Izdelava izobraževalnih plakatov (Žita na slivenskem, Proso).
- Kuharske delavnice: peka jabolčnega zavitka – povezava s projektom Shema sadja, zelenjave in mleka, peka kruha, peka skutinega zavitka iz skute (skuto so učenci izdelali sami iz Eko mleka).
- Kuharska delavnica pri Sovicah (vrtec): spoznavanje pšenice, ki so jo zmleli v moko, iz nje umesili testo za kruh in spekli hlebčke kruha.
- Naravoslovni dan: 1 – 5. razred in 8. razred – ogled Medene hišice (organizacija Čebelarska zveze Krško v sodelovanju z Občino Krško): Izvedeli smo ogromno podatkov o čebelah. Okušali smo cvetni, lipov in kostanjev med. Izdelali smo si svečke.
- Tematike v povezavi s projektom v okviru pouka.
- Likovna delavnica v OPB 1 – Moj zajtrk.
- Sodelovanje s Čebelarsko Zvezo Slovenije s petjem pesmi.
- Nakup medu pri lokalnem čebelarju.
- Nakup slovenskega EKO masla.
- Izobraževalne vsebine na temo kisle repe in kislega zelja.
- Poudarek na zajtrkovanju in izobraževalne vsebine.
- Rasztava likovnih izdelkov.
- Ples in petje ob pesmicah: Zum, zum, zum; Čebelice (Čuki), Čebelar, Leti moja čebelica
- Ogled oddaje Ribič Pepe – posebna oddaja za TSZ
- Poslušanje izjave gospe Ančke Gošnik Godec – pomen kruha včasih.
- Branje pravljic: Bogata in uboga sestra in likovno ustvarjanje po prebranem (1. razred).
- Predstavitev projekta na šolski spletni strani in obvestilo vsem staršem.
- Izvedba tradicionalnega slovenskega zajtrka s krajšim programom (pevski zbor, nagovor o namenu projekta, dekoracija miz).
- Izvedba tradicionalnega slovenskega kosila, recepti povzeti iz publikacije Recepti z okusi Slovenije – zelenjavni ješprenj, pečena prosena kaša s sadjem in medom.