Tudi letos smo na tretji petek v novembru, 17. 11. 2023, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Naša šola se je letos pridružila vseslovenski akciji priprave tradicionalnega slovenskega kosila.
Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je
»Kruh za zajtrk – super dan!«.
Dejavnosti, ki smo jih izvedli na naši šoli, v povezavi s projektom:
- Izvedba oddelčnih skupnosti na temo projekta – interna PPT predstavitev (lokalna hrana, ekološka hrana, uravnotežena prehrana, zajtrkovanje in pomen zajtrka, kulturno uživanje hrane, higiena rok, tradicionalne jedi, kranjska čebela, kmetijstvo,…).
- Kruh – pomembno živilo in njegove lastnosti.
- Izdelava izobraževalnih plakatov (Žita na slivenskem, Proso).
- Kuharske delavnice: peka jabolčnega zavitka – povezava s projektom Shema sadja, zelenjave in mleka, peka kruha, peka skutinega zavitka iz skute (skuto so učenci izdelali sami iz Eko mleka).
- Kuharska delavnica pri Sovicah (vrtec): spoznavanje pšenice, ki so jo zmleli v moko, iz nje umesili testo za kruh in spekli hlebčke kruha.
- Naravoslovni dan: 1 – 5. razred in 8. razred – ogled Medene hišice (organizacija Čebelarska zveze Krško v sodelovanju z Občino Krško): Izvedeli smo ogromno podatkov o čebelah. Okušali smo cvetni, lipov in kostanjev med. Izdelali smo si svečke.
- Tematike v povezavi s projektom v okviru pouka.
- Likovna delavnica v OPB 1 – Moj zajtrk.
- Sodelovanje s Čebelarsko Zvezo Slovenije s petjem pesmi.
- Nakup medu pri lokalnem čebelarju.
- Nakup slovenskega EKO masla.
- Izobraževalne vsebine na temo kisle repe in kislega zelja.
- Poudarek na zajtrkovanju in izobraževalne vsebine.
- Rasztava likovnih izdelkov.
- Ples in petje ob pesmicah: Zum, zum, zum; Čebelice (Čuki), Čebelar, Leti moja čebelica
- Ogled oddaje Ribič Pepe – posebna oddaja za TSZ
- Poslušanje izjave gospe Ančke Gošnik Godec – pomen kruha včasih.
- Branje pravljic: Bogata in uboga sestra in likovno ustvarjanje po prebranem (1. razred).
- Predstavitev projekta na šolski spletni strani in obvestilo vsem staršem.
- Izvedba tradicionalnega slovenskega zajtrka s krajšim programom (pevski zbor, nagovor o namenu projekta, dekoracija miz).
- Izvedba tradicionalnega slovenskega kosila, recepti povzeti iz publikacije Recepti z okusi Slovenije – zelenjavni ješprenj, pečena prosena kaša s sadjem in medom.